Master Studio

Sans

Sans integrates the suburb of Seapoint's architectural vernacular into the spaces fabricated forms. Throughout Seapoint there is a strong art deco influence in the vast majority of the buildings. We wanted to pay homage to the South African architects of the past by creating curved forms juxtaposed by strong linear elements.

We chose to maintain simplicity and provide a vessel for the products to be displayed as apposed to a space with superfluous design elements. We therefore made the decision to work with two materials in creating the envelope for the space. In keeping with the stores holistic ideology we chose to work in Supawood. Supawood, a hardy substrate made of compressed saw dust created sense of movement in the space as no piece is the same and colours change in accordance with the wood the sawdust comes from. In order to create both durability, warmth and mood we created a lacquer unique to Sans in which all joinery items were finished. Stainless steel was the second material which created a sharp juxtaposition to the warmth of the substrate. To create further depth in the flat finish of the stainless steel we treated it creating a cloud-like finish.

We were inspired by both Japanese woodworking techniques and their strong focus on both craft and strength as well as the products in the store which incorporate age-old tradition of craft relates to the products being housed in the store. Today these companies place the same amount of value in craft that they did since their inception. We used this methodology to create all our joinery with no screws, nails or bolts.Sans integrates the suburb of Seapoint's architectural vernacular into the spaces fabricated forms. Throughout Seapoint there is a strong art deco influence in the vast majority of the buildings. We wanted to pay homage to the South African architects of the past by creating curved forms juxtaposed by strong linear elements.

We chose to maintain simplicity and provide a vessel for the products to be displayed as apposed to a space with superfluous design elements. We therefore made the decision to work with two materials in creating the envelope for the space. In keeping with the stores holistic ideology we chose to work in Supawood. Supawood, a hardy substrate made of compressed saw dust created sense of movement in the space as no piece is the same and colours change in accordance with the wood the sawdust comes from. In order to create both durability, warmth and mood we created a lacquer unique to Sans in which all joinery items were finished. Stainless steel was the second material which created a sharp juxtaposition to the warmth of the substrate. To create further depth in the flat finish of the stainless steel we treated it creating a cloud-like finish.

We were inspired by both Japanese woodworking techniques and their strong focus on both craft and strength as well as the products in the store which incorporate age-old tradition of craft relates to the products being housed in the store. Today these companies place the same amount of value in craft that they did since their inception. We used this methodology to create all our joinery with no screws, nails or bolts.